Trump vrea să retrimită astronauți pe Lună și să exploreze Marte

de: Bianca Prangate
12 12. 2017

Donald Trump a semnat o hotărâre importantă de a trimite astronauții pe Lună și pe Marte. Decizia vine cu câteva luni înainte de împlinirea a 50 de ani de când omul a ajuns pe Lună prima dată. 

Trump a semnat hotărârea de repornire a misiunilor de explorare a satelitului și planetei în cadrul unei ceremonii de la Casa Albă. Acesta a spus că ordinul va muta atenția Americii pe explorarea umană și descoperiri. Președintele a mai semnat și în iunie un ordin executiv care a readus la viață Consiliul Spațial Național. Acest consiliu nu mai funcționa de 25 de ani până în acel moment.

Cei din Statele Unite nu au mai trimis un astronaut dincolo de orbita joasă a Pământului din 1972. „Imaginați-vă posibilitatea care ne așteaptă în acele stele frumoase dacă îndrăznim să visăm măreț”, a spus Trump. „Asta face țara noastră din nou, visează măreț.”

Noul ordin al lui Trump prevede ca NASA să conducă un nou program de explorare spațială. Scopul acestui program va fi să trimită americani înapoi pe Lună și dincolo de aceasta, pe Marte. Trump l-a nominalizat pe Jim Brindenstine să fie administrator NASA în septembrie, dar Senatul nu a confirmat încă.

În campania sa electorală, Trump a promis că va face din guvernul american o forță majoră în explorarea spațiului. Hotărârea emisă confirmă că plănuiește să se țină de cuvânt în această privință. Cu toate acestea, oamenii cred că ordinul a venit ca o distragere de la scandalurile care împânzesc Casa Albă de când acesta a devenit președinte.

Atunci când Donald Trump a ajuns președinte, de pe site-ul Casei Albe a dispărut orice mențiune cu privire la schimbarea climatică, reflectând viziunea acestuia din timpul campaniei. Tocmai de aceea oamenii se tem că noul program de explorare spațială este instaurat doar de dragul de a o face. Mai mult, unii sunt de părere că planul președintelui nu are scopuri clare, derivate din știință și tehnologie.

Trump a preferat de multe ori să facă opusul față de ce recomandau oamenii de știință și experții în tehnologie. Faptul că a emis o hotărâre de explorare a spațiului este minunat, până îți amintești că vine de la un președinte care neagă schimbarea climatică.